malmo_bridge

Information in English

Studiebesök i Malmö och Helsingborg, den 14-15 december 2016

Social Platform är det största nätverket av Europeiska frivilligorganisationer som arbetar for social rättvisa och mänskliga rättigheter i Europeiska Unionen (EU). Vi arbetar för att påverka beslutsfattare i europeiska kommissionen, EU parlamentet och europeiska rådet, så att de tar i beaktning människor i utsatta situationers verklighet och behov, när de tar politiska beslut och stiftar lagar och regler.

I början av nästa år kommer Social Platform att ta fram rekommendationer hur EU på bästa sätt kan motverka ekonomiskt utanförskap, med fokus på arbetsmöjligheter för lågutbildade med invandrarbakgrund. Som ett första steg i detta arbete har vi valt att besöka Malmö och Helsingborg för att lära av era erfarenheter. I förhållande till resten av EU, är Sverige det land som har tagit emot fler flyktingar per capita än något annat EU land, och som haft det mest generösa mottagandet och välfärdsystemet och som erbjuder flyktingar permanent uppehållstillstånd, bostad och tillstånd att arbeta.

Syftet med vårt besök är att:

  • Samla konkreta exempel på de utmaningar frivilligsektorn upplever i mottagandet och integration av invandrare och flyktingar i Sverige, samt vilka lösningar som finns att tillgå för att välkomna människor som flyr krig, förföljelse och fattigdom. Vårt  fokus är främst arbetsmöjligheter för lågutbildade med invandrarbakgrund.
  • Lära oss om vilka tjänster lokala politiker väljer att investera i för att uppnå social och ekonomisk integration av sin befolkning med invandrarbakgrund. På vilket sätt skiljer sig lokala policys och insatser från nationella och hur kan de uppna bättre resultat?
  • Bättre förstå vilken inverkan EUs lagar och regler har avseende migration och integration på lokal och nationell nivå? Är de relevanta? Vilka är utmaningarna och möjligheterna? Era rekommendationer till EU? Era synpunkter avseende EUs handlingsplan för integration av tredjelandsmedborgare.
  • Bättre förstå villa fördelarna är och vilka utmaningar det finns med EU medel? Exempel på hur EU finansiering kan bidra till lokal utveckling?

 

Program

Vi kommer från Bryssel med en delegation som består av vår vice-ordförande, representanter från våra Europeiska medlemsorganisationer och Social Platform’s policy team.

Ladda ner foto & bio (på engelska) om vår delegation

 

Onsdag 14 december i Malmö

13.00-15.00 Lunch och besök hos ‘Yalla Trappan’

15.00-16.00 Guidad rundtur genom Rosengård

16.00-17.30 Besök hos Föräldrarprojektet, Meritutbildning

18.00-21.00 Mingle & Mat

Policy Networking Lunch

Tillsammans med Malmö Ideella föreningars Paraplyorganisation (MIP), bjuder vi på mat och mingle. Address: Nobelvägen 21, OSA senast söndagen 4 December

 

Torsdag 15 december i Helsingborg

9.00-10.30 Möte med Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö med beredningsansvar för arbetsmarknad, gymnasie- och vuxenutbildning

12.30-15.30 Lunch och besök hos Hotell-trainee, Meritutbildning och Good morning+, samt möte med Anna Jähnke (M), Kommunalråd, Arbetsmarknadsnämndens ordförande

16.00-18.00 Besök hos Stiftelsen Ester

——–

Kontaktperson

Annica Ryngbeck, telefon: 0032-508 16 39, e-post: annica.ryngbeck@socialplatform.org